Rondreizen vergelijken

Alle avontuurlijke rondreizen overzichtelijk op één rijDe 10 beste bucketlist reistips

Wat zijn de reizen die jij zeker op jouw bucketlist zou moeten zetten? Hieronder een suggestie van de top 10 mooiste en bijzondere reizen die je kunt maken of heerlijk bij weg kunt dromen.

10 - Ballonvaart boven Cappadocië

Turkije - In het midden van Turkije vormt een landschap van turfsteen en kalksteen een uniek verschijnsel. Doordat de verschillende steensoorten anders aangetast worden door de erosie, ontstaan prachtige grillige rotsformaties. Vanaf de grond zijn de bijzondere vormen mooi te aanschouwen, maar vanuit de lucht is het overweldigend. Stap in een luchtballon en zie de zon opkomen boven het Turkse landschap. Zachtjes glijdt het grillige landschap onder je door. Verwacht niet dat je alleen bent. Op een gemiddelde ochtend stijgen zeker vijftig luchtballon op. De lucht wordt gevuld met ballonnen. Veel aanbieders plannen twee tours achter elkaar. Tijdens een koste tussenlanding worden de reizigers gewisseld. Desondanks is een ballonvaart over Cappadocië een aanrader.

9 - Dune 45 beklimmen in Namibië

Namibië - Midden in de Namibwoestijn ligt het nationale park Nmib-Naukluft. Een natuurgebied met zandduinen die een hoogte van ruim honderd meter kunnen bereiken. Sta vroeg op en ga voor zonsopgang het park ik. Ga naar de voet van Dune 45 en beklim de zandduin. Bij iedere stap zak je weg in het mulle zand. Ben jij op tijd boven voor de zonsopgang? Een oranje gloed strijkt over de zandduinen in de omgeving. De schaduwzijde van de zandduinen liggen nog in het donker. Het contrast heeft iets magisch. Als je nog energie over hebt, kun je je laten rollen van de helling. Rustig wandelen kan natuurlijk ook.

8 - Modderbad in Maleisië

Maleisië - Baden in de kokende aarde. Kan dat? Op de eilanden rond Maleisisch Borneo komen vulkanische activiteiten voor. De warme stromen verwarmen het aard oppervlakte. In de warme modderpoel borrelt af en toe een luchtbel op. Wanneer je in de klei stapt, voel je direct de warme modder om je heen. Laat je voorzichtig in de klei zakken. Voor je het weet glij je uit in dit glibberige bad. Terwijl je ligt in dit natuurlijke modderbad kun je helemaal tot rust komen. Het lijkt wel een Spa. Een ding heeft deze moddervulkaan niet. Er zijn geen kleedruimtes en geen douches. Bedekt onder een laag klei en modder zul je door het bos naar de zee moeten lopen om je daar weer schoon te spoelen. Niet erg toch?

7 - Het noordelijkste plekje van Europa

Noorwegen - De Noordkaap in Noorwegen is het meest noordelijke stukje van het Europese vasteland. Het is misschien nog niet eens deze locatie die het zo bijzonder maakt, maar vooral ook de reis er naar toe. Een tocht van enkele dagen door het Noorse landschap. Het passeren van de poolcirkel en uiteindelijk het arriveren bij de Globe, het monument op de Noordkaap. Plan je je reis in de zomermaanden dan is het wel zo leuk om rond middernacht een bezoek te brengen. Bang dat je een foto met flits moet maken hoef je niet te zijn. In de zomer is het vierentwintig uur per dag licht.

6 - Slapen bij de Gaskrater van Derweze

Turkmenistan - Midden in de woestijn van Turkmenistan ligt de gaskrater van Derweze. Lokale mensen noemen het de poort naar de Hel. In 1971 boorden Rusland in het gebied naar gas. Men stuitte op een ondergrondse grot gevuld met gas. De grot stortte in, waardoor een krater ontstond van zeventig meter doorsnede gevuld met gas. Om giftige gassen en explosies te voorkomen besloot men het gas af te branden. Men verwachtte dat het enkele dagen zou branden. Nu vijftig jaar later, brandt het nog steeds. De krater ligt enkele kilometer van de doorgaande weg. De krater is op eigen risico te bezoeken. Er staan geen hekken en kamperen kun je het beste achter een heuveltje doen, veilig voor de penetrante zwaveldampen.

5 - Wandelen op de Perito Moreno

Argentinië - Waar wereldwijd gletsjers krimpen door de temperatuursveranderingen, blijft de Perito Moreno gletsjer qua oppervlakte gelijk. De gletsjer komt uit in een fjord. Het ijs van de gletsjer schuift langzaam het meer in. Eens in de gemiddeld vier jaar komt het ijs tot aan de overzijde en sluit een deel van het meer af. Het water aan deze zijde stijgt. Kleine stroompjes water sijpelen door het ijs en vormen een steeds groter wordend doorgang. Een tunnel ontstaat. Door de druk van gletsjer breek de overkapping en begint het proces weer op nieuw. Met stijgijzers klim je over de gletsjer. Hoewel de gletsjer maar enkele centimeters per dag beweegt, hoor je het ijs onder jouw voeten kraken. Het heldere blauwe ijs van de gletsjer is adembenemend.

4 - Mountainbiken op de Khardung La pas

India - Fietsen op hoogte. Laat je bij een bezoek aan de Indiase provincie Ladakh afzetten op de hoogst berijdbare bergpas ter wereld: De Khardung La. Volgens de borden bevindt de bergpas zich op ruim 5.600 meter, maar wetenschappers hebben de bergpas officieel gemeten als 5.359 meter hoog. Nog steeds een indrukkend startpunt voor een afdaling op de fiets naar Leh. Een hoogteverschil van bijna 2 kilometer. Veel te trappen hoef je onderweg niet, want de gehele route is dalend. Remmen moet je wel, want langs de weg met haarspeldbochten ligt een diep ravijn. Ook rijdt het verkeer, waaronder veel kleurrijke vrachtwagens, ook over deze smalle weg.

3 - Oog in oog met gorilla’s

Uganda - In de bergen van Urganda en Rwanda is de enige plek ter wereld waar nog berggorilla’s voor komen. Nog maar 800 gorilla’s leven in het Virungagebergte. De berggorilla wordt ernstig bedreigd in het voortbestaan. Dagelijks kunnen kleine groepjes de gorilla’s bezoeken. Met deze relatief dure excursie help je de opvang van de dieren in hun natuurlijke omgeving. Een mannetjes berggorilla, een Silverback, kan tot twee meter groot worden. Deze indrukwekkende dieren gedogen de aanwezigheid van mensen in hun omgeving, zolang mensen zich aan hen aanpassen. Per dag worden maximaal acht groepen van acht personen toegelaten. Tijdig reserveren is noodzakelijk. Een honderd procent garantie om de gorilla’s tijdens de trekking te vinden is er niet, maar in 95% van de tochten zijn succesvol. Zie jij ze ook?

2 - Glijden van de Villarica vulkaan

Chili - De besneeuwde top van de 2.847 meter hoge Villarica vulkaan is een mooie dagtocht om te beklimmen. Tenminste als de nog actieve vulkaan zich in rust bevindt. Met stijgijzer onder klim je achter de gids aan tegen de berghelling. De gids maakt het spoor, waardoor het makkelijker is om de sneeuw te volgen. De beklimmen vereist geen specifieke klimmers vaardigheden. Voor de zekerheid heeft iedereen een pikhouweel. Mocht je vallen, kun je met het pikhouweel de val afremmen. Na enkele uren klimmen kom je op de top van de vulkaan. Het uitzicht over de omgeving is fabelachtig. In de verte liggen meerdere vulkaankraters. Een licht zwavelrook komt uit de Villarica krater. Dan is het tijd voor het fun gedeelte. Met het skipak aan ga je zitten op de rand van de vulkaan en laat je je naar beneden glijden. Als het te hard gaat, kun je met het pikhouweel bij remmen. In ruim een half uurtje sta je weer beneden. Wat een gaaf avontuur.

1 - Zwemmen in de Devil’s Pool

Zambia - De Devil’s Pool op de rand van de Victoria Falls is misschien wel het meest spannden zwembad ter wereld. Aan de rand van de falls is een natuurlijk badje ontstaan, afgeschermd door een rotswand. Enkele meter verder klettert het water van Zambezi rivier tachtig meter naar beneden. In het natuurlijke pooltje kun je zwemmen. Het geluid van het razende water van de waterval is bijzonder. Aan de overzijde bekijken de toeristen vanuit Zimbabwe jouw verrichtingen. De Devil’s Pool is alleen in de droge periode te bezoeken. Doordat een gedeelte van de waterval droog staat, kun je met een gids lopend Livingstone Island bereiken. Net naast dit eiland ligt de Devil’s Pool. In de natte periode is het eiland onbereikbaar en de waterkracht te groot.

Klik hier om jouw rondreis te vinden!